Η Microsoft είχε προειδοποιήσει ότι οι επεξεργαστές τελευταίας γενιάς θα μπορούν να λειτουργήσουν μόνο με Windows 10. Όπως αποδεικνύεται οι προειδοποιήσεις τις εταιρείας έγιναν πραγματικότητα, αναγκάζοντας τους χρήστες των παλαιότερων λειτουργικών συστημάτων να αναβαθμίσουν τους υπολογιστές τους.

Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι μόνο με τα Windows 10 θα υποστηρίζονται νέοι επεξεργαστές της Intel, AMD και της Qualcomm, ενώ τα Windοws 7 ή 8.1 δεν θα το κάνουν.

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα λειτουργικά Windοws 7 ή 8.1 δεν θα μπορούν να εγκατασταθούν σε υπολογιστές που διαθέτουν αυτούς τους νέους επεξεργαστές, αλλά ότι η Microsoft (και ο κατασκευαστής) δεν θα προσφέρει οποιαδήποτε μορφή στήριξης για αυτές τις συσκευές.Microsoft: εκβιαστικά τέρμα η υποστήριξη σε νέα CPU με Windows 7 και 8

Μια νέα σελίδα υποστήριξης στην ιστοσελίδα της Microsoft δείχνει ότι οι χρήστες που τρέχουν κάποιο μη υποστηριζόμενο επεξεργαστή σε μια παλαιότερη έκδοση των Windows δεν θα είναι σε θέση να ανιχνεύσουν ή να κατεβάσουν πια ενημερώσεις των Windows.

Σύμφωνα με την εταιρεία, όσοι προσπαθήσουν να αναβαθμίσουν το σύστημά τους, κατά την αναζήτηση νέων ενημερώσεων θα λάβουν το παρακάτω μήνυμα:

Μη υποστηριζόμενο Hardware
Ο υπολογιστής σας χρησιμοποιεί έναν επεξεργαστή που δεν υποστηρίζεται σε αυτήν την έκδοση των Windows και δεν θα λαμβάνετε ενημερώσεις.

Η Microsoft επισημαίνει ότι οι χρήστες ίσως δουν και άλλα μηνύματα όταν χρησιμοποιούν το Windows Update:

Τα Windοws δεν θα μπορούσαν να ψάξουν για νέες ενημερώσεις
Παρουσιάστηκε σφάλμα κατά τον έλεγχο για νέες ενημερώσεις για τον υπολογιστή σας.
Σφάλματα που βρέθηκαν:
Κωδικός 80240037 του Windοws Update αντιμετώπισε ένα άγνωστο σφάλμα.

Η αιτία, σύμφωνα με τη Microsoft, είναι ότι “οι νέες γενιές επεξεργαστών απαιτούν την τελευταία έκδοση των Windοws”. Η Microsoft αναφέρει ότι επεξεργαστές έβδομης γενιάς της Intel, οι “Bristol Ridge” της AMD και η σειρά “8996” της Qualcomm δεν θα υποστηρίζονται.Microsoft: εκβιαστικά τέρμα η υποστήριξη σε νέα CPU με Windows 7 και 8

.IRPP_minimalist{padding:0;margin:0;padding-top:1em !important;padding-bottom:1em !important;width:100%;display:block;font-weight:bold;background-color:inherit;border:0 !important;border-left:4px solid #d35400 !important;box-shadow:0 1px 2px rgba(0,0,0,.17);-moz-box-shadow:0 1px 2px rgba(0,0,0,.17);-o-box-shadow:0 1px 2px rgba(0,0,0,.17);-webkit-box-shadow:0 1px 2px rgba(0,0,0,.17);text-decoration:none}.IRPP_minimalist:active,.IRPP_minimalist:hover{opacity:1;transition:opacity 250ms;webkit-transition:opacity 250ms;text-decoration:none}.IRPP_minimalist{transition:background-color 250ms;webkit-transition:background-color 250ms;opacity:1;transition:opacity 250ms;webkit-transition:opacity 250ms}.IRPP_minimalist .ctaText{font-weight:bold;color:#000;text-decoration:none;font-size:16px}.IRPP_minimalist .postTitle{color:#141414;text-decoration:underline !important;font-size:16px}.IRPP_minimalist:hover .postTitle{text-decoration:underline !important}

Διαβάστε κι αυτό  Τα νέα smartwatches της Google σύντομα κοντά σας

Φυσικά η εταιρεία αναφέρει και τη λύση για τους χρήστες που επηρεάζονται από το ζήτημα: Αναβάθμιση σε Windοws 10:

Σας συνιστούμε να αναβαθμίσετε τα Windows 8.1 και τα Windοws 7 σε Windοws 10 ..

Υπάρχει άλλη επιλογή εκτός από την αναβάθμιση σε Windοws 10; Οι ενημερώσεις που κυκλοφορούν για τα Windows 7 ή Windows 8.1 είναι διαθέσιμες και στην ιστοσελίδα του Microsoft Update Catalog.

Δεν χρησιμοποιώ Windοws, αλλά είναι πολύ πιθανό ότι από εκεί οι ενημερώσεις για τα Windοws 7 ή 8.1 θα εξακολουθούν να λειτουργούν. Αυτό φυσικά σημαίνει περισσότερη δουλειά για τον χρήστη, καθώς θα πρέπει να αναζητήσει και να κατεβάσει μια μία τις ενημερώσεις από το Update Catalog της Microsoft όταν κυκλοφορήσουν, για να μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί κάποια παλαιότερη έκδοση των Windοws.

Η Microsoft δεν το αναφέρει ρητά στη σελίδα υποστήριξης, αλλά ούτε και το αρνείται:

“Συσκευές με Windοws 8.1 και Windοws 7 που χρησιμοποιούν επεξεργαστές έβδομης γενιάς ή μεγαλύτερης δεν θα μπορούν πλέον να είναι σε θέση να ανιχνεύσουν ή να κατεβάσουν ενημερώσεις μέσω του Windοws Update ή του Microsoft Update.”

Για όσους δεν κατάλαβαν, η παραπάνω κίνηση από την εταιρεία, έχει σαν στόχο την εκβιαστική αναβάθμιση σε Windοws 10. Σίγουρα η παραπάνω επιθετική προώθηση προϊόντος με τον αποκλεισμό των καταναλωτών από το Windοws Update δεν μπορεί να θεωρηθεί φιλική κίνηση από την εταιρεία, που συνεχίζει να αποφασίζει για τους πελάτες της.

support.microsoft.com

Ημερ. Δημοσίευσης:19 March 2017 5:15 am

Πηγή

Συγγραφέας:Giorgos