Χόγκαν στη Greenagenda: Έμφαση στο «πρασίνισμα» στην αναθεωρημένη ΚΑΠ | Green Agenda

0
24


του Νίκου Αβουκάτου

Η αειφορία είναι μια πολύ βασική επιλογή που λαμβάνουμε υπόψη μας στις διαβουλεύσεις μας για την επικείμενη αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, υποστήριξε ο Eυρωπαίος Eπίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Φιλ Χόγκαν, απαντώντας σε ερώτηση της Greenagenda.gr για τις προτεραιότητες της ΕΕ αναφορικά με την επίτευξη του στόχου της αειφόρου ανάπτυξης, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Β. Αποστόλου, στη Θεσσαλονίκη. Οι κοινές δηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο του 3ου Συνεδρίου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, στο Porto Palace.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Χόγκαν ανέφερε: «Σας θυμίζω ότι η ΕΕ δαπανά 16 δισ. ευρώ σε προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης για το περιβάλλον και την προστασία του κλίματος και, επιπλέον, σε 14 δισ. ευρώ ανέρχονται ετησίως οι άμεσες πληρωμές που αφορούν την ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης, στα πλαίσια του Πυλώνα 1».

«Αν αποδίδουν τα μέτρα αυτά θα σας έλεγα “ναι, αλλά θα μπορούσαν και καλύτερα” και αυτός είναι ένας από τους στόχους μας, εν όψει της αναθεώρησης της ΚΑΠ. Ωστόσο, περιμένουμε να κάνουν περισσότερα για αυτό και οι αγρότες», εξήγησε.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας έκανε λόγο για 15 τροποποιήσεις που αφορούν την απλούστευση της ενσωμάτωσης της περιβαλλοντικής διάστασης και, όπως είπε, το  θέμα αυτό θα τεθεί τον Απρίλιο στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Μια από τις προτάσεις μου θα αφορά την απαγόρευση των παρασιτοκτόνων για τη προστασία της βιοποικιλότητας και πιστεύω ότι θα υπερψηφιστεί τον επόμενο μήνα», τόνισε ο κ. Χόγκαν.

Σχετικά με την απαγόρευση των παρασιτοκτόνων, ο Β. Αποστόλου επισήμανε ότι «θα στηρίξω κάθε προσπάθεια και πρωτοβουλία του κ. Χόγκαν στον δρόμο αυτό. Είναι πολλές οι προσπάθειες που εισηγείται και λαμβάνει η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αειφόρο ανάπτυξη».

Ο κ. Αποστόλου, μιλώντας για την αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας net -metering, με την οποία αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς μπορούν να µειώσουν σηµαντικά το λειτουργικό κόστος της εκμετάλλευσής τους, γνωστοποίησε ότι το πρόγραμμα θα προκηρυχθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ημερ. Δημοσίευσης:10 March 2017 | 12:53 pm

Πηγή: http://greenagenda.gr/%CF%87%CF%8C%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%B7-greenagenda-%CE%AD%CE%BC%CF%86%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%80%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B1/

Συγγραφέας:Πασχάλης Μεντίζης