Το σχέδιο της κατασκήνωσης του Λυκείου προχωρά με πολύ αργά βήματα οπότε το Φεστιβάλ κατέφυγε στο plan b. Φέτος οι 170 συνολικά σπουδαστές και καθηγητές θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία και δωμάτια του Λυγουριού. “Tα επόμενα χρόνια οι υποδομές στο αλσύλιο θα είναι έτοιμες», εκτιμά η Κακουδάκη. «Είναι προτεραιότητα για εμάς να υπάρχει συμβίωση, η αίσθηση της κοινότητας».

2O0H6154-1200x799

Kαι το θεατράκι της Μικρής Επιδαύρου επιστρατεύεται από το Λύκειο.

Αναμένονται μεγαλύτερα ανοίγματα του χρόνου, ώστε να εδραιωθεί ένα δίκτυο από Ακαδημίες Θεάτρου, Πανεπιστήμια και Δραματικές Σχολές. Οι επαφές με το εξωτερικό συνεχίζονται εντατικά. Φέτος είναι πιλοτικό το στάδιο. Η αρχή έπρεπε να γίνει. Και γίνεται.

Άντολφ Σαπίρο, ο πολυβραβευμένος θεατράνθρωπος, βετεράνος στη τσεχοφική δραματουργία και επιτιμος διδάκτωρ στο Χάρβαρντ. Φιλίπ Ζαρίλι, γκουρού στην προετοιμασία του σώματος και στην έκκληση ενέργειας σε επαφή με τη φύση. Σιμόν Αμπκαριάν και Κατρίν Σαούμ Αμπκαριάν, βασικοί συντελεστές του Θεάτρου του Ήλιου της Αριάν Μνουσκίν και μύστες στην ινδική παράδοση όρχησης. Ροζάλμπα Τόρες Γουερέρο, μέλος των Rosas της Αν Τερέζ ντε Κεερσμαεκερ και των Μπαλέτων C de la B και φοβερό ουρί στις Φαίδρες του Βαρλικόφσκι. Ενρίκο Μποναβέρα, ο τελευταίος Αρλεκίνος του Τζιόρτζιο Στρέλερ. Μερικοί από τους ξένους φετινούς καθηγητές του Λυκείου, που στόχο έχει να δίνει μια γενική εικόνα για το πώς μπορεί να παιχτεί το αρχαίο δράμα σήμερα. «Η πολυσημία είναι το βασικό χαρακτηριστικό του Λυκείου», υπογραμμίζει η Κακουδάκη.

https://www.youtube.com/watch?v=upbIFQm7_DA

Η world μουσική θα συναντά τους κυκλωτικούς χορούς και οι παραδοσιακές φόρμες (Κατάκαλι-Μπούτο) θα διασταυρώνονται με την ελληνική παράδοση (μέσα από το εργαστήρι της Ρηνιώς Κυριαζής, του Κωνσταντίνου Ντέλλα και της Μιράντας Τερζοπούλου) .Κι αυτές με τη σειρά τους θα συναντούν το σήμερα και τη σύγχρονη εμπειρία. Το σώμα και η ενέργειά του στο πλαίσιο του Χορού θα βρεθούν στο επίκεντρο του Λυκείου φέτος μαζί με την κωμωδία (μέσα και από την μελέτη της χρήσης της μάσκας, με διδάσκοντες δυο ειδικούς της, τον Μποναβέρα και τον Σίμο Κακάλα). «Δηλαδή, ένα είδος πρότερης γνώσης θα συνδιαλέγεται με κάτι σημερινό», σχολιάζει η Κακουδάκη. «Δεν μιλάμε για πασαλείμματα. ‘Οταν θα ζητάει από τα παιδιά ο σκηνοθέτης κάτι θα ξέρουν πώς γίνεται. Είναι ένα μαθητοκεντρικό project. Θέλουμε να φτιάξουμε μαθητές που όταν τους πάρουν σε masterclass θα ξέρουν πώς να ακολουθούν. Γι’αυτό επιμένουμε στη διατύπωση «συνεχιζόμενη κατάρτιση». Μαθαίνεις την τεχνογνωσία. Πρόκειται για ένα παιδαγωγικό κλειδί κι όχι για μια δεδομένη κατάσταση της τέχνης. Δεν θα ακολουθείται το όραμα ενός γκουρού, αλλά θα παρέχεται μια τεχνογνωσία μέσα από συγκεκριμένη κατάρτιση».

LSMKPWOGYX

Οι σκιερές αυλές των βυζαντινών ναίσκων του Λυγουριού του Δήμου Επιδαύρου θα φιλοξενήσουν αρκετά εργαστήρια.

Τα εργαστήρια των διδασκόντων (ανάμεσά τους και η Μάρθα Φριτζήλα) λένε κάποια πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση, μολονότι, πρέπει να σημειώσουμε, το πρόγραμμα σπουδών (πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Θεάτρου του Πανεπιστημίου Ναυπλίου) δεν θα εξαντλείται μόνον σε αυτά. Θα υπάρχουν παράλληλα events, όπως προβολές ταινιών κάτω από τα αστέρια, παρακολούθηση προβών στην Επίδαυρο, ξεναγήσεις στον αρχαιολογικό χώρο από τον ίδιο τον Β.Λαμπρινουδάκη, ξενάγηση στο Ναύπλιο, αλλά και εργαστήρι που κ θα καυαλήξει σε παράσταση στο αρχαίο Στάδιο. «Ενθαρρύνουμε την εντοπιότητα. Περιμένουμε πραγματικά πώς και πώς στις 16 Ιουλίου να πάμε 100 άτομα στο πανηγύρι του χωριού», αποκαλύπτει η Κακουδάκη.

Ημερ. Δημοσίευσης:12 March 2017 | 5:15 am

Πηγή

Συγγραφέας:Ιωάννα Κλεφτόγιαννη