Ο κύκλος τραγουδιών του Γκούσταβ Μάλερ «Τα τραγούδια του οδοιπόρου» («Lieder eines fahrenden Gesellen» ο πρωτότυπος γερμανικός τίτλος) για φωνή και πιάνο ή ορχήστρα γράφτηκε την διετία 1884-1885 από τον σπουδαίο αυστριακό συνθέτη και μαέστρο, ύστερα από κάποια ερωτική απογοήτευση, πιθανώς για την σοπράνο Γιοχάνα Ρίχτερ.

Το μουσικό αυτό έργο αποτελείται από τέσσερα τραγούδια (λίντερ) σε στίχους δικούς του:

  • «Wenn mein Schatz Hochzeit macht» («Όταν η αγάπη μου παντρεύεται»). Ο Οδοιπόρος εκφράζει την θλίψη του επειδή η αγαπημένη του διάλεξε κάποιον άλλον για άνδρα της.
  • «Ging heut Morgen übers Feld» («Πήγα το πρωί στο λιβάδι»). Η μοναδική στιγμή χαράς για το Οδοιπόρο όταν έρχεται σε επαφή με την φύση. Ο Μάλερ χρησιμοποιεί εδώ ένα θέμα από την Συμφωνία αρ. 1 «του Τιτάνος»
  • «Ich hab’ ein glühend Messer» (« Εχω ένα αστραφτερό μαχαίρι»). Στιγμή απόγνωσης για τον Οδοιπόρο, καθώς παρομοιάζει με μαχαιριά στο στήθος την απώλεια της αγαπημένης του.
  • «Die zwei blauen Augen von meinem Schatz» («Τα δυό γαλανά μάτια της αγαπημένης μου»).Ο Οδοιπόρος κάτω από την σκιά μιας φιλύρας αναπολεί τα δύο γαλανά μάτια της αγαπημένης του, που τόσο θλίψη του προκάλεσε και θεωρεί την σχέση τους ένα όνειρο.

Η πρεμιέρα του έργου δόθηκε στις 16 Μαρτίου 1896 στο Βερολίνο με τον ολλανδό βαρύτονο Άντον Σίστερμανς, τον οποίο συνόδευε από την Φιλαρμονική Ορχήστρα της πόλης υπό την διεύθυνση του Γκούσταβ Μάλερ.

Ημερ. Δημοσίευσης:16 March 2017 8:14 pm

Πηγή: https://www.sansimera.gr/articles/1233

Συγγραφέας:Σαν Σήμερα .gr