Τέχνη

Στη «γυάλα»

Γράφει ο Δημήτρης Βαρβαρήγος //

 

 

«Η Γυάλα», μονόλογος της Τζένης Δάγλα

 

Εν αρχή είναι ο λόγος, ξεκινάω πάντα όταν βλέπω ένα θεατρικό έργο από το λόγο. Από την πρώτη στιγμή, όταν σβήνουν τα φώτα κι ακούσω τις πρώτες ατάκες, αντιλαμβάνομαι –από την πρώτη επαφή με το κείμενο- αν θα είναι ο λόγος στέρεος και δυνατός και άρα το έργο θα αξίζει. Το κείμενο που έγραψε η Τζένη Δάγλα, δοκιμασμένη στο θεατρικό λόγο, μου έδινε μια σιγουριά για το τι θα εισπράξω από την παράσταση,  και δεν λάθεψα, όταν μέσα στην εξέλιξη του έργου ένιωσα να με αγγίζει συναισθηματικά το κείμενο της, με όσα οι ήρωες της βίωναν.

Όταν υπάρχει και η στόφα του μεγάλου υποκριτή-ηθοποιού, αυτόν που επάξια κατέχει τον τόσο βαρύ τίτλο η Μάνια Παπαδημητρίου όπου η υποκριτική της ξεπερνάει το μέσω όρο αγγίζοντας την τελειότητα, κάνει το έργο να ίπταται και να σε ταξιδέψει στην ευδαιμονία μιας άριστης παράστασης.

Πλάι στην εξαιρετική ΜΠ, ξεδιπλώνει το ταλέντο του, ένας νέος ταλαντούχος ηθοποιός, ο Ευθύμης Χρήστου που αποδεικνύει με την υποκριτική δεινότητα του πως η καλλιτεχνική πορεία του θα είναι επιτυχημένη.

Σε όλα αυτά βέβαια συμβάλλει καθοριστικά, η ψυχή του σκηνοθέτη, Άσπα Τομπούλη, που έδωσε στο έργο μια ήρεμη δύναμη μέσα από τη δική της ματιά και την καθοδήγηση της με σωστές συμβουλές και τοποθετήσεις, βάζοντας συνειδητά ακόμη μια υπογραφή στο βωμό της καλής θεατρικής τέχνης.

Πολλά θεατρικά ανεβαίνουν αυτή την εποχή και λόγω κόστους πολλοί μονόλογοι. Δύσκολο είδος για να μπορέσει να ανταγωνιστεί και να σταθεί επάξια σε υψηλό επίπεδο, και η Γυάλα είναι τα σπάνια έργα που είδα φέτος και κράτησε το μυαλό μου σε εγρήγορση κάθε λέξη που η Μάνια Παπαδημητρίου ως Λούση απέδωσε με τον πλέον φυσικό ανθρώπινο ύφος.

Μια παράσταση που αξίζει και δεν πρέπει κανείς από το θεατρόφιλο κοινό να χάσει.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση:

«Γυάλα»
Κείμενο: Τζένη Δάγλα
Δραματουργική Επεξεργασία – Σκηνοθεσία: Άσπα Τομπούλη
Επιμέλεια σκηνικού χώρου κοστούμια: Χριστίνα Παπούλια
Σύνθεση ήχων μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Ιατρόπουλος
Φωτισμοί : Αποστόλης Τσατσάκος
Video: COM.ODD.OR
Φωτογραφίες πρόβας: Παύλος Μαυρίδης
Φωτογραφίες παράστασης: Ελένη Μολφέτα
Επιμέλεια Κίνησης: Φαίδρα Σούτου
Βοηθός σκηνοθέτη: Ευθύμης Χρήστου

 

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Μάνια Παπαδημητρίου, Ευθύμης Χρήστου
Παραγωγή: Θέατρο Φούρνος

 

Θέατρο «Φούρνος»

Μαυρομιχάλη 168, Εξάρχεια
Τηλέφωνο: 210-64.60.748
Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 9.15 μ.μ. μέχρι και τις 4 Ιουνίου.
Διάρκεια 1 ώρα και 5 λεπτά.

 

 

Ημερ. Δημοσίευσης:17 May 2017 9:15 am

Πηγή: http://fractalart.gr/gyala/

Συγγραφέας:Fractal

Βαθμολογία Αναγνωστών
[Σύνολο: 0 Μέσος Όρος: 0]

Related Articles