Στην κατηγορία «καλύτερο πρώτο έργο νέου αρχιτέκτονα των ετών 2012-2016» αναδείχθηκε ένα σπίτι με χαμηλές απαιτήσεις συντήρησης, σε οικόπεδο με ελαιώνα και θέα προς τη θάλασσα και το Άγιο Όρος. «Τα στοιχεία του κτίσματος είναι προκατασκευασμένα, παρόλα αυτά, στο σχεδιασμό λήφθηκαν σε μεγάλο βαθμό υπόψη η θέση του ηλίου για τη σκίαση των χώρων και τη θέα. Η κάτοψη αναπτύσσεται στον άξονα ανατολής – δύσης και υποδιαιρείται σε μικρότερους χώρους. Ένας κεντρικός διάδρομος ενώνει τους χώρους ενώ ευθυγραμμίζεται με τα ελαιόδεντρα, τα οποία έτσι αποτελούν μέρος της οργάνωσης της κάτοψης. Το εξωτερικό περίβλημα αποτελείται από ελαφριά μεταλλική επιφάνεια που τυλίγεται στην όψη και είναι κινητή, ώστε να προσφέρει μεταβλητότητα. Ο σχεδιασμός του περιβλήματος με το διάτρητο σχέδιο θυμίζει ύφασμα και εμπνεύστηκε από τη φυλλωσιά και τη σκιά των ελαιόδεντρων. Με την κίνηση του ηλίου κατά τη διάρκεια της ημέρας οι εσωτερικοί χώροι γεμίζουν με εναλλασσόμενες σκιάσεις».

ES-9

Εκτός από πρωτοποριακή αισθητική, το έργο της έχει οικολογική προσέγγιση η οποία είναι εμφανής σε πολλά επίπεδα. Στοιχεία του οικοπέδου και της τοποθεσίας, όπως η θέα προς τη θάλασσα, τα ελαιόδεντρα και οι θάμνοι εντάσσονται μάλιστα στη σύνθεση αναδεικνύοντάς την. «Το κτίριο σχεδιάστηκε από έξω προς τα μέσα, οι εσωτερικοί χώροι αποτελούν επέκταση του εξωτερικού περιβάλλοντος. Την ίδια στιγμή, στην οργάνωση των χώρων λαμβάνεται υπόψη ο προσανατολισμός για τη σκίαση και την προστασία από τον άμεσο ήλιο. Η κατοικία στρέφεται προς την βόρεια και ανατολική πλευρά που αποτελούν ευνοϊκούς προσανατολισμούς κατά τους θερινούς μήνες».

Όπως εξηγεί η αρχιτέκτονας, στον σχεδιασμό λήφθηκαν επίσης υπόψη οι άνεμοι και τα θερμικά φαινόμενα της περιοχής, καθώς ο φυσικός αερισμός αποτελεί βασική αρχή για την άνεση στο εσωτερικό. Παράλληλα, η κατασκευή είναι λυόμενη και μπορεί ανά πάσα στιγμή ν’ αποσυναρμολογηθεί, αφήνοντας μόνο ένα μικρό αποτύπωμα στο φυσικό περιβάλλον.

ES-14
ES-6

Οι κυριότερες αναφορές της Εύας Σοπέογλου είναι η μινιμαλιστική προσέγγιση της κατοικίας, η χρήση των υλικών, των υφών και του φωτός στην ιαπωνική αρχιτεκτονική. Έχει επηρεαστεί από την ματιά του μοντερνιστή Bernard Rudofsky ενώ από τους πιο σύγχρονους θαυμάζει τους πειραματισμούς των Ελβετών Herzog & de Meuron.

Ημερ. Δημοσίευσης:20 March 2017 5:03 am

Πηγή

Συγγραφέας:Ζωή Παρασίδη