Ο Young Dime Είναι ο Joker της Εγχώριας Rap Σκηνής

0
8

Η ελληνική rap σκηνή δείχνει τα τελευταία χρόνια να έχει πάρει τα πάνω της. Νέοι καλλιτέχνες ξεπηδούν από κάθε γωνιά της χώρας, ενώ η ποιότητα των παραγωγών -αλλά και των κλιπ που συνοδεύουν τα κομμάτια- έχει κάνει άλματα σε σχέση με το παρελθόν. Μάλιστα, υπάρχουν αρκετοί rappers εκεί έξω που βρίσκουν τρόπους να ζουν από τη μουσική τους, πράγμα που δεν μπορούσε να συμβεί στο παρελθόν, πέραν ελαχίστων εξαιρέσεων. Νομίζω, πως είναι περιττό να αναφέρω ότι το μέγεθος του κοινού έχει τετραπλασιαστεί, γεγονός που μάλλον οφείλεται στην ευθυγράμμιση της εγχώριας σκηνής με όσα συμβαίνουν στο εξωτερικό. Παράλληλα, παρατηρείται και το -ευχάριστο- φαινόμενο της εμφάνισης νέων καλλιτεχνών, οι οποίοι τραγουδούν αποκλειστικά στα αγγλικά. Αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε επειδή πρόκειται για πολυπολιτισμικά crew, όπως είναι, για παράδειγμα, οι καταπληκτικοί ATH Kids είτε για να υπάρχει η πιθανότητα ανοίγματος προς ένα μεγαλύτερο, διεθνές κοινό. Ένα από τα ανερχόμενα ονόματα του αγγλόφωνου rap αυτή τη στιγμή είναι ο Young Dime, ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως rapper και entertainer, λόγω της ενασχόλησης του με το MCing σε διάφορα clubs. Πριν από έναν χρόνο κυκλοφόρησε το πρώτο του mixtape, το Jockerflow 0.5, ενώ το πρώτο του κλιπ για το κομμάτι «Wolverine» δεν έχει κλείσει ακόμη ούτε δύο εβδομάδες στο διαδίκτυο. Αυτό στάθηκε αφορμή, για να κάνουμε μια πρώτη κουβέντα μαζί του, μιας και απ’ ότι φαίνεται θα μας απασχολήσει αρκετά στο μέλλον.

VICE : Πότε αποφάσισες να ασχοληθείς με τη μουσική;
Young Dime : Με τη μουσική ξεκίνησα να ασχολούμαι στα 12 μου. Ξεκίνησε για πλάκα με τους φίλους μου, κάναμε freestyles και τα ηχογραφούσαμε. Έξι χρόνια αργότερα, αποφασίσαμε ότι χρειαζόμασταν έναν χώρο, για να ηχογραφούμε και φτιάξαμε ένα στούντιο στην ταράτσα του σπιτιού μου. Εκεί κατάλαβα πως θέλω να ασχοληθώ με τη μουσική, οπότε στα 19 μου ξεκίνησα να δουλεύω ως MC σε clubs.

Ποιες είναι οι βασικές σου επιρροές;
Επιρροές έχω από μουσικές των 90s και λίγο από 80s. Αυτές προέρχονται από διάφορα είδη μουσικής, όχι μόνο από το hip hop. Από καλλιτέχνες όπως ο 2Pac και ο Biggie, μέχρι o Eagle-Eye Cherry και o Michael Jackson. Από τη νέα γενιά θαυμάζω πολύ τον Kendrick Lamar και γενικά όλο το crew TDE.

Πώς βγήκε το καλλιτεχνικό σου όνομα, Young Dime;
Είναι αστεία ιστορία. Το όνομα Young Dime, το είχε πρώτα ένας φίλος μου και επειδή εγώ τότε έψαχνα όνομα και αυτός ήθελε να αλλάξει το δικό του, μου είπε πως μπορώ να το χρησιμοποιήσω και από τότε το έχω εγώ. Βέβαια, πολλοί με φωνάζουν και Joker και αυτός ήταν ο λόγος που ονόμασα το πρώτο μου mixtape Jokerflow 0.5.

Αλήθεια, ακούς ελληνικό hip hop;
Δεν ακούω τόσο ελληνικό hip hop, μιας και από μικρός άκουγα ξένη μουσική και πάντα θαύμαζα κυρίως ξένους rappers. Το ίδιο και η παρέα μου.

Γιατί επέλεξες τον αγγλικό στίχο; Το κάνεις με σκοπό να απευθυνθείς σε ένα παγκόσμιο κοινό;
Μου βγαίνει πιο εύκολα να κάνω μουσική στα αγγλικά, επειδή από μικρός έχω ξένα ακούσματα. Αλλά, ναι, με ενδιαφέρει να καταλαβαίνουν τη μουσική μου παγκοσμίως.

Αλήθεια, θα έκανες ποτέ τραγούδι στα ελληνικά;
Όχι. Μόνο για πλάκα, επειδή, πολύ απλά, δεν το’ χω.

Ποια η σχέση σου με τους ATH Kids;
Είμαστε φίλοι χρόνια. Με μερικούς πηγαίναμε μαζί σχολείο, με άλλους κάναμε παρέα και ξεκινήσαμε όλοι μαζί να κάνουμε μουσική.


ATH KIDS: Τα Παιδιά της Αθήνας


Πριν από δύο εβδομάδες κυκλοφόρησες το νέο σου κομμάτι, το « Wolverine ». Πες μου μερικά πράγματα γι’ αυτό, αλλά και το κλιπ του.
Το «Wolverine» είναι ένα κομμάτι για τη ζωή μου μέσα στην Αθήνα. Πράγματα που μου συμβαίνουν και βλέπω καθημερινά και πώς τα σκέφτομαι με τον δικό μου τρόπο. Όσες δυσκολίες έχω συναντήσει, με έχουν κάνει έτοιμο για τις επόμενες και γι’ αυτό δεν σταματάω ποτέ, επειδή κάθε φορά γίνομαι πιο δυνατός. Το βίντεο κλιπ είναι μια συνεργασία με τον visual artist The French Monkey , o οποίος κάνει τα πρώτα του βήματα στα μουσικά βίντεο και θέλαμε να κάνουμε το «Wolverine» μαζί. Θα κάνουμε και άλλα κλιπ στο μέλλον.

Θεωρείς πως στην εποχή που ζούμε, είναι αναγκαίο για έναν rapper να κάνει βίντεο για τα τραγούδια του;
Αναγκαίο δεν είναι, αλλά σίγουρα βοηθάει στην προώθηση του καλλιτέχνη.

Ζεις από τη μουσική;
Ναι, από τα δεκαεννιά μου ζω από τη μουσική δουλεύοντας ως mc σε clubs.

Για το τέλος, θα ήθελα να μου πεις ποια είναι τα άμεσα σχέδια σου. Τι ετοιμάζεις αυτόν τον καιρό;
Μόλις κυκλοφόρησε το βίντεο κλιπ για το «Wolverine» που είναι bonus track στο mixtape μου Jokerflow 0.5, το οποίο μπορείτε να το ακούσετε δωρεάν στο προφίλ μου στο SoundCloud. Έχει ήδη δρομολογηθεί ακόμη ένα βίντεο κλιπ και σύντομα ξεκινώ ηχογραφήσεις για το πρώτο μου album.

Περισσότερα από το VICE

Σε Ποιούς Ανήκουν τα Μετέωρα; Αναρριχητές vs Μοναστήρια Part 2

Μια Βόλτα από τα Κεντρικά του Metal Hammer: Το πιο Σκληρό Περιοδικό της Χώρας Ανοίγει τα Χαρτιά του

Ένας Άνδρας, ο Αλέκος Παναγούλης – Η Ιστορία του Μεγαλύτερου Έλληνα Αγωνιστή

Ακολουθήστε το VICE στο Twitter, Facebook και Instagram.

Ημερ. Δημοσίευσης:12 May 2017 7:34 am

Πηγή: vice.com/gr

Συγγραφέας:Αντώνης Κωνσταντάρας