Ομάδες τροφίμων που πυροδοτούν τις φλεγμονές

omades-trofimon-pou-pyrodotoun-tis-flegmones

Όταν κάτι βλαβερό επηρεάζει ένα μέρος του σώματος μας, το σώμα αντιδράει τοπικά, αυξάνοντας την κυκλοφορία του αίματος (φλεγμονή), σαν μια μορφή αυτοΐασης, που στόχο έχει να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αυτή είναι η καλή πλευρά του “νομίσματος”.
Από την άλλη, υπάρχουν διάφορα είδη φλεγμονής, με τα πιο επικίνδυνα να είναι η χρόνια και η οξεία φλεγμονή. 

Στο παρών άρθρο δεν θα αναφερθούμε στα θετικά είδη φλεγμονής, αλλά στα επικίνδυνα, τα οποία είναι ικανά να μειώσουν σημαντικά το επίπεδο ζωής σας, αλλά και να σας «πάρουν» αρκετά χρόνια. Συγκεκριμένα θα αναφερθούμε σε 5 είδη τροφών τα οποία ΔΕΝ πρέπει να καταναλώνετε και αν ναι, τουλάχιστον σε μικρή ποσότητα και με μικρή συχνότητα. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως ελαχιστοποιώντας την φλεγμονή στο σώμα σας, βελτιώνεται σημαντικά την υγεία σας και τα χρόνο ζωής σας.

φλεγμονή είναι η αντίδραση του οργανισμού μας απέναντι σε οποιοδήποτε αιτία του δημιουργεί πρόβλημα…

και αμέσως ο οργανισμός μας αναπτύσσει την αμυντική του λειτουργία, τη φλεγμονή και
εμείς πρέπει να εξαλείψουμε το αίτιο ώστε να σταματήσει η φλεγμονή διότι
αν παραμείνει θα δημιουργηθεί ένα καινούργιο
φάσμα προβλημάτων υγείας, όπως

η ακμήκοιλιοκάκηφλεγμονώδης νόσος του εντέρου,η παραρρινοκολπίτιδα,το άσθμαρευματοειδής αρθρίτιδαπεριοδοντίτιδα,η διάμεση κυστίτιδα,οι καρδιοπάθειες,ο καρκίνος,η νόσος Πάρκινσον,η νόσος Αλτσχάιμερελκώδης κολίτιδα

και διάφορες άλλες ανισορροπίες του οργανισμού μας!!!
Δείτε ακόμη: C-αντιδρώσα πρωτεΐνη και ΦΛΕΓΜΟΝΗ: Βραδυφλεγής καρκινική βόμβα 
Φλεγμονές ο ΕΧΘΡΟΣ της Υγείας ΜΑΣ. Πως να τις Μειώσουμε 
Τι είναι φλεγμονή και ποιος ο ρόλος της στα αυτοάνοσα νοσήματα
Φλεγμονές και Καρδιακές Παθήσεις

αυτό που πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουν είναι ότι όπως υπάρχουν τροφές αντιφλεγμονώδεις έτσι υπάρχουν και τροφές που προκαλούν φλεγμονές στο σώμα μας…

οι ομάδες τροφίμων που τις πυροδοτούν και τις οποίες πρέπει να εξαλείψουμε από την διατροφή μας εάν θέλουμε να αποφύγουμε τις φλεγμονές είναι:

1. trans-τρανς λιπαρά οξέα 
τα trans-λιπαρά οξέα οδηγούν, επιβεβαιωμένα, σε ανεπιθύμητες φλεγμονές!!!
Τα trans λιπαρά βρίσκονται κυρίως στα fast foods, στα τηγανισμένα φαγητά γενικότερα, στις σφολιάτες, στα γλυκά, στα μπισκότα, στα donuts, σε κάποια δημητριακά, στις σοκολάτες γάλακτος και στις μαργαρίνες (για αυτό και το ζωικό βούτυρο είναι πολλές φορές προτιμότερο).
Δείτε και Βούτυρο ή Μαργαρίνη; Ποια είναι η υγιεινή επιλογή

Σιγουρευτείτε ότι αποφεύγετε τρόφιμα που αναγράφουν “hydrogenated oils” ή αλλιώς υδρογονωμένα έλαια στην ετικέτα. Δεν θέλετε σε καμία περίπτωση να βάζετε στο σώμα σας κάτι τέτοιο.

οι μελέτες που το επιβεβαιώνουν πολλές

-μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2004 στην American Journal of Clinical Nutrition αναφέρει ότι τα trans-λιπαρά οξέα προκαλούν φλεγμονές στο σώμα…
-μια μελέτη του 2005 που δημοσιεύθηκε στην Journal of Nutrition αναφέρει ότι τα trans-λιπαρά οξέα αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων επηρεάζοντας τις ενδοθηλιακές λειτουργίες και
-το 2011, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Lipid Research συνδέει και αυτή τα trans-λίπη με τη φλεγμονή…
ας θυμηθούμε και: Διατροφικός κίνδυνος τα τρανς λιπαρά – Κόψτε τα διά παντός

2. ραφιναρισμένοι υδατάνθρακες
λόγω της έλλειψης υγιεινών ινών που έχουν χαθεί κατά την επεξεργασία μαζί με πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά όπως
βιταμίνες,
μεταλλικά στοιχεία και
ένζυμα,

οι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες χωνεύονται πολύ γρήγορα και έτσι αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα,
αυτό, με τη σειρά του οδηγεί σε φλεγμονές…

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες είναι τα σάκχαρα και οι αμυλούχες τροφές που δεν υπάρχουν (με αυτήν την μορφή) στην φύση. Προέρχονται από τροφές μη-επεξεργασμένες, που βρίσκονται δηλαδή στην φυσική τους κατάσταση, όπως για παράδειγμα οι γλυκοπατάτες και το καστανό ρύζι, οι οποίες στην συνέχεια επεξεργάζονται βιομηχανικά.

Οι επεξεργασίες που δέχονται περιλαμβάνουν διαδικασίες εξαγωγής, συγκέντρωσης, καθαρισμού, φιλτραρίσματος και ενζυματικής τροποποίησης.

Τα αποτελέσματα κατανάλωσης επεξεργασμένων υδατανθράκων είναι τα ίδια με αυτά της ζάχαρης, ειδικά αν καταναλώνονται σε μεγάλη ποσότητα και χωρίς την παρουσία σωματικής άσκησης. Τα συνηθέστερα από αυτά είναι τα προϊόντα με άσπρο αλεύρι (ψωμί, κράκερς, κριτσίνια, ντόνατς), όπως και τα λευκά μακαρόνια και οι τηγανιτές πατάτες.
Δείτε και Τι προκαλούν η ζάχαρη και το άσπρο αλεύρι (Επεξεργασμένα).

κάποιες από τις μελέτες που το επιβεβαιώνουν:

– το 2014, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων δημοσίευσε μια μελέτη στους Mediators of Inflammation και
αναφέρει ότι η κατανάλωση εξευγενισμένων υδατανθράκων σε υπερβολική ποσότητα αυξάνει τον κίνδυνο φλεγμονών..

– μια άλλη μελέτη του 2010 που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition αναφέρει ότι οι ηλικιωμένοι ενήλικες, οι οποίοι κατανάλωναν υψηλά γλυκαιμικά τρόφιμα, είχαν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν φλεγμονές…
Δείτε και Πέψη & Υγεία – Μέρος Α: Γενικά η Πέψη & Πληροφορίες για τους Υδατάνθρακες.

3. επεξεργασμένη ζάχαρη
είτε μας αρέσει είτε όχι, η τυποποιημένη ζάχαρη προκαλεί φλεγμονή!!!
Στις μέρες μας η ζάχαρη προστίθεται στο 90% των επεξεργασμένων προϊόντων, που σημαίνει ότι οφείλετε να είστε ενήμεροι πως ακόμα και αγοράζοντας μια σάλτσα τομάτας για τα μακαρόνια σας, εκείνη περιέχει σημαντικές ποσότητες ζάχαρης.

Να μην αναφέρουμε τις μπάρες δημητριακών, τις σοκολάτες, τα διάφορα ψωμιά, τα δημητριακά, τους συσκευασμένους χυμούς φρούτων, τα αναψυκτικά και ποικίλα άλλα προϊόντα του supermarket που είναι γεμάτα με αυτή.
Να είστε προσεκτικοί με την ζάχαρη, γιατί κυριολεκτικά είναι σχεδόν παντού.
Δείτε Ξετρυπώστε την κρυφή ζάχαρη από τα φαγητά σας
και Οι 64 τρόποι που μας δηλητηριάζει η ζάχαρη

4. Ωμέγα 6 λιπαρά
Το σώμα απαιτεί μια ισορροπία μεταξύ ωμέγα 6 και 3 λιπαρών οξέων, ώστε να λειτουργεί φυσιολογικά. Η υπερβολική κατανάλωση ωμέγα 6 λιπαρών οδηγούν σε αυξημένα επίπεδα φλεγμονής.

Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητη η υπερίσχυση των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων τα οποία έχουν ποικίλα οφέλη για την υγεία και την απόδοση, όντας ΚΑΙ αντιφλεγμονώδη.

Δυστυχώς τα ωμέγα 6 λιπαρά οξέα είναι εύκαιρα σε πάρα πολλά τρόφιμα: στα μαγειρικά φυτικά λάδια (εκτός της ελιάς, το οποίο δρα ενάντια στις φλεγμονές!), όπως του καλαμποκιού και του καρθάμου, στο ηλιέλαιο, στα φιστίκια, στην μαγιονέζα και σε πολλά συσκευασμένα dressings για σαλάτες.

Και στο κρέας, να συμπληρώσουμε και αυτός είναι ένας από τους λόγους που η ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ του οδηγεί σε σοβατά προβλήματα υγιείας!
Θυμηθείτε, πως η ανισορροπία ω 3 – ω 6, οδηγεί σε καρκίνους και δείτε εδώ πως μπορείτε ν α τα κρατάτε σε ισορροπία: Ω 3-6-9: Πόσο σημαντική είναι η αναλογία πρόσληψής τους

5. Τεχνητές γλυκαντικές ύλες και ενισχυτικά γεύσης
Εδώ θα αναφέρουμε τα δυο κύρια:

Την Ασπαρτάμη και το όξινο γλουταμινικό νάτριο (Monosodium Glutamate – MSG).

Το όξινο γλουταμινικό νάτριο είναι ένα τεχνητό ενισχυτικό γεύσης το οποίο συναντάται κυρίως στην Ασιατική κουζίνα και στις σως σόγιας, αλλά μπορεί να προστεθεί και σε διάφορα fast foods (π.χ στα μπέργκερ), έτοιμες σούπες, dressings σαλατών και στα αλλαντικά.

Αυτό το χημικό βελτιωτικό γεύσης μπορεί να τροφοδοτήσει διαδικασίες χρόνιας φλεγμονής στο σώμα, επιβαρύνοντας συχνά και το συκώτι.
Δείτε και Όξινο γλουταμινικό νάτριο: η μάστιγα της σύγχρονης διατροφής! 
MSG: Το αργό δηλητήριο σε συνηθισμένες τροφές που δεν φανταζόμαστε

Πάμε τώρα στην ασπαρτάμη, η οποία αποτελεί μια από τις πιο γνωστές τεχνητές αρωματικές ύλες. Μια πολύ δυσάρεστη παρενέργεια της είναι πως καταστρέφει βασικά ένζυμα και μεγάλο αριθμό αποικιών καλών βακτηρίων στο λεπτό έντερο.

Μπορεί να μην περιέχει θερμίδες, εξυπηρετώντας μεγάλο αριθμό ανθρώπων που προσέχουν τις θερμίδες τους, όμως μακροπρόθεσμα η συχνή κατανάλωση της μπορεί να γυρίσει μπούμερανκ.

Αυτό, διότι η έλλειψη καλών βακτηρίων και η διατάραξη της εντερικής χλωρίδας οδηγεί σε ανικανότητα του σώματος να απορροφήσει μέρος των μακροθρεπτικών συστατικών που εισέρχονται σε αυτό (πρωτεΐνες-υδατάνθρακες-λίπη), αποθηκεύοντας τα ευκολότερα ως λίπος.
Δείτε και  Η αλλοίωση της εντερικής χλωρίδας έχει δυσάρεστες συνέπειες

Επίσης αποτελεί μια «ξένη» ουσία, η οποία σαν τεχνητή γλυκαντική ουσία, δεν αναγνωρίζεται από το σώμα. Επιπλέον συνδέεται σοβαρές μεταβολικές και μη ασθένειες, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η αντίσταση στην ινσουλίνη, οι ανεβασμένοι δείκτες ηπατικών ενζύμων και η υψηλή αρτηριακή πίεση.
δείτε και Γιατί ασπαρτάμη και αναψυκτικά light είναι τόσο επικίνδυνα;

ας αντικαταστήσουμε την ασπαρτάμη και τα λοιπά τεχνητά γλυκαντικά: Τεχνητά γλυκαντικά: Πόσο επικίνδυνα είναι και πως να τα αποφύγετε
αλλά και την ζάχαρη με γλυκαντικά χωρίς χημική επεξεργασία: Τα γλυκαντικά της φύσης!  

“Τροφή”: Εδώ είναι απαραίτητο να συμπληρώσουμε και τα:

Ραφιναρισμένο αλάτι (επιτραπέζιο). Διαλέξτε φυσικό θαλασσινό αλάτι που είναι φυσικά πλούσιο σε διάφορα μέταλλα και δεν περιέχει μόνο νάτριο.Γαλακτοκομικά προϊόντα (που έχουν υποστεί τα παρακάτω). Είναι πολλοί οι λόγοι που κατατάσσουν τα γαλακτοκομικά στις φλεγμονώδεις τροφές. Μερικοί είναι οι ορμόνες, τα αντιβιοτικά και άλλες ακατάλληλες ουσίες που περιέχουν λόγω των κανόνων της συμβατικής κτηνοτροφίας. Οπότε αποφύγετέ τα όσο μπορείτε. προτιμήστε τα αιγοπρόβεια προϊόντα και φυσικά τα βιολογικά.Γενετικά τροποποιημένα προϊόντα: Οι κίνδυνοι των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων που τα καθιστούν απαγορευτικάΑλκοόλ. Συμπληρώνει την λίστα με τις πιο φλεγμονώδης τροφές, μιας και συν την φλεγμονώδη δράση του είναι και καταστροφικό για το συκώτι .

«Τροφή»: Διαθέτω συμπληρώματα διατροφής, όπως:

με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση που ωφελούν σε ΌΛΕΣ τις περιπτώσεις!

Όσοι έχετε πρόβλημα ή θέλετε να κάνετε ΠΡΟΛΗΨΗ, και αντιλαμβάνεστε την σοβαρότητα του θέματος και πόσο επικίνδυνες είναι οι χρόνιες φλεγμονές, επικοινωνήστε για να αποκτήσετε αυτό που σας χρειάζεται, στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com

Δείτε ακόμη: 10 κοινά σημάδια που δείχνουν ότι έχετε χρόνια φλεγμονή

Αιτίες φλεγμονών – Ανοσοποιητικό – πεπτικό & φλεγμονώδης απόκριση 

Ανοσοποιητικό και Φλεγμονή: Τι είναι και πως επιδρούν στην υγιεία 

8 φυσικά υποκατάστατα αντιφλεγμονωδών και αναλγητικών φαρμάκων χωρίς παρενέργειες! 

Τροφές που βελτιώνουν την υγεία εξουδετερώνοντας τις φλεγμονές 
~~~~~~~~~~~~~

thalia για το botanologia.blogspot.gr Και
Γεώργιος Γιαννικέλης για το www.myprotein.gr

Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.

Source link

Βαθμολογία Αναγνωστών
[Σύνολο: 0 Μέσος Όρος: 0]

Comments
Loading...