Blogs

Μεγαλοσαββατιάτικα μεζεδάκια « Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία


Άλλες φορές τα λέω «πασχαλινά», άλλοτε «προπασχαλινά», περιέργως δεν τα έχω ακόμα πει «μεγαλοσαββατιάτικα»: εννοώ τα μεζεδάκια που δημοσιεύονται το Μεγάλο Σάββατο, τόσα χρόνια που διαρκεί το έθιμο (των σαββατιάτικων μεζεδακιών, όχι του Πάσχα, διότι εκείνο διαρκεί περισσότερο).

Φέτος, πάντως, το άρθρο γράφεται ήδη από τη Μεγάλη Πέμπτη, και ανεβαίνει με αυτόματο πιλότο, μια και τις άγιες μέρες θα είμαι εκτός έδρας, στα πατρογονικά μου (κάποια από αυτά, τέλος πάντων: όχι όμως στη Μυτιλήνη, ούτε στην Αίγινα).

Εξαιτίας αυτού του ετεροχρονισμού, ίσως η σημερινή πιατέλα να είναι κάπως ελαφριά. Αλλά μεγαλοβδόμαδο είναι, ας μην το ρίξουμε στις καταχρήσεις.

* Η λαϊκή προφορά «Οκτώμβριος» είναι πολύ συνηθισμένη, δεν αξίζει να επισημαίνεται. Ωστόσο, φίλος της στήλης μού έστειλε τίτλο άρθρου από ημισοβαρόν ιστότοπο, στον οποίο αποτυπώνεται γραπτά η προφορά «ΣεΜΠτέμβριος» (και «σεμτέβριος» ακούγεται).

Σύμφωνα λοιπόν με το ρεπορτάζ, «Η Άντζελα Δημητρίου παντρεύει την κόρη της τον Σεμπτέμβριο«.

Πρόσεξα ότι το ρεπορτάζ είναι αντζελοστρεφές μέχρι παρεξηγήσεως. Το όνομα της Λαίδης μνημονεύεται τρεις φορές, του μέλλοντος γαμπρού άλλες τρεις, ενώ της μέλλουσας νύφης μόνο μία φορά. Και όταν λέω για παρεξήγηση, τι καταλαβαίνετε από αυτή τη διατύπωση;

Η αγαπημένη τραγουδίστρια ετοιμάζει μαζί με την κόρη της Όλγα Κιουρτσάκη το γάμο της με τον Φώτη Λιόση με τον οποίο είναι ζευγάρι πάνω από δέκα χρόνια.

Ποια είναι ζευγάρι τόσα χρόνια με τον Φώτη Λιόση; Από το κείμενο, μάλλον η αγαπημένη τραγουδίστρια.

* Το επόμενο μεζεδάκι θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε χωριστό άρθρο -τα λάθη σε επίσημες πινακίδες σε δημόσιους χώρους. Προς το παρόν, δείτε ένα σχετικό άρθρο από έναν ιστότοπο που ειδικεύεται σε ειδήσεις του δήμου Βούλας-Βάρης-Βουλιαγμένης (τα κοινώς λεγόμενα «τρία Β»).

Ο συντάκτης του άρθρου σωστά επισημαίνει λάθος σε κεντρική πλατεία της Βούλας, όπου η αναμνηστική πινακίδα γράφει ότι κατασκευάστηκε «επί δημαρχΕΙας» του τάδε δημάρχου -όμως, το δημαρχείο αλλά η δημαρχία, και με παρόμοιο τρόπο η προεδρία αλλά τα προεδρεία. Πιο δύσκολο το λαθάκι στην οδόν ΙάσΩνος της Βουλιαγμένης, όπου το σωστό είναι «Ιάσονος» αν και σε άλλα ονόματα που φαινομενικά είναι ίδια το ωμέγα διατηρείται στη γενική, π.χ. Πλάτωνος.

* Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι το άρθρο παραπέμπει σε ένα άλλο άρθρο, του BBC, για κάποιον αυτόκλητο φρουρό της γραμματικής (grammar vigilante, αυτοπροσδιορίζεται) στη βρετανική πόλη Μπρίστολ, ο οποίος εδώ και 13 χρόνια τριγυρνάει τους δρόμους της πόλης του και διορθώνει ορθογραφικά και γραμματικά λάθη στις πινακίδες των καταστημάτων, με ειδίκευση στις κακοβαλμένες αποστρόφους, π.χ. Nail’s αντί για Nails σε πινακίδα νυχάδικου -είναι πολύ συνηθισμένο λάθος στα λαϊκά αγγλικά η απόστροφος πριν από το s του πληθυντικού. Θαρρώ τη λένε «απόστροφο του μανάβη» (greengrocer’s apostrophe).

* Το άρθρο για τον βιτζιλάντη του Μπρίστολ μού το είχε στείλει κι άλλος φίλος. Βέβαια το θέμα των λαθών σε επίσημες πινακίδες ήρθε κατά τρόπο παταγώδη στην επικαιρότητα με αφορμή τη γκάφα του υπουργείου Πολιτισμού.

Όπως βλέπετε, η αναμνηστική πινακίδα για την εγγραφή του αρχαιολογικού χώρου στον κατάλογο των Μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco έχει το ολοφάνερο λάθος Word heritage site, αντί World heritage site.

Ευτυχώς η επιγραφή δεν ήταν… σκαλισμένη στο μάρμαρο κι έτσι εύκολα διορθώθηκε. Ωστόσο, αν και η διόρθωση είναι καλοδεχούμενη, βρίσκω φλύαρη την ανακοίνωση του Υπουργείου. Όχι επειδή περιέχει κι αυτή ένα τυπογραφικό λαθάκι (πλεξιγκας) αλλά επειδή όταν έχεις κάνει μια… μνημειώδη (κυριολεκτικά) γκάφα καλύτερο είναι να μην απαντάς στις λεκτικές υπερβολές που ακούστηκαν στο Διαδίκτυο.

Ωραίο ήταν αυτό που έγραψε ο Νίκος Λίγγρης: Βρήκαμε καλή περιγραφή για τη Λεξιλογία.

* Από την άλλη, το λάθος της επιγραφής έδωσε ευκαιρία να επιβεβαιωθεί για μιαν ακόμα φορά ο αμείλικτος νόμος του Μέφρι.

Στην εκπομπή της, η Τατιάνα Στεφανίδου στηλίτευε το λάθος και την ίδια στιγμή η λεζάντα του καναλιού έγραφε για ορθογραφικό λάθος «στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλιππίνων».

Αθάνατε Μέφρι!

* Μαργαριτάρι σε μια πολύ ανησυχητική είδηση για το υπερόπλο που χρησιμοποίησαν οι Αμερικανοί στο Αφγανιστάν (όσοι ξέρουν τις τεχνικές λεπτομέρειες της υπερβόμβας, ας μας πουν):

Το πιο ατρόμητο μη πυρηνικό όπλο του αμερικανικού πενταγώνου, GBU-43, όπως είναι επισήμως γνωστή, τέθηκε σε χρήση σήμερα για πρώτη φορά γράφει η εισαγωγή του άρθρου.

Το «πιο ατρόμητο»; Μήπως ήθελαν να πουν «το πιο τρομακτικό»; Ατρόμητος ή είναι κανείς ή δεν είναι.

* Στη Λεξιλογία επισημάνθηκε νέο μέλος της βασιλικής οικογένειας της Νομανσλάνδης. Αντιγράφω το σχετικό σχόλιο:

Ανακαλύφθηκε μια, άγνωστη μέχρι τώρα, βασίλισσα της Αγγλίας! Όχι δεν είναι πρωταπριλιάτικο αστείο, είναι κατόρθωμα μεταφραστικό. Στην ταινία Βασίλισσα Βικτώρια: Τα χρόνια της νιότης (The Young Victoria, 2009), που παρακολουθήσαμε σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση από την ΕΡΤ2, μαθαίνουμε ότι πριν ανέβη η Βικτωρία στον αγγλικό θρόνο υπήρχε η Βασίλισσα Ντόουατζερ.

Φυσικά πρόκειται για την Queen Dowager, τη βασιλεύουσα χήρα του θανόντος βασιλιά. Εμείς είχαμε τη Βασιλομήτορα Φρειδερίκη. Την Queen Dowager δεν ξέρω πώς θα την αποδίδαμε, πάντως όχι Βασίλισσα Ντόουατζερ. Παρακαλείται ο ληξίαρχος Νομανσλάνδης να επιληφθεί του θέματος.

* Προχωρημένα μεζεδάκια σερβίρει ο ντελιβεράς της αγγελίας αριστερά. Τα παραγγέλνεις, έρχονται στον χώρο σου και… μένουν εκεί. Για πόσο, δεν μας λέει.

* Μια και είπαμε για μεζέδες, ένας φίλος μου στέλνει το λινκ του ιστοτόπου ενός μεζεδοπωλείου που έχει τον τίτλο «Επί τω λαικώτερον».

Όπως λέει ο φίλος, φαίνεται πως είχαν υποχρέωση να ξοδέψουν μερικά ωμέγα που είχαν παραγγείλει, πριν λήξουν, κι έτσι έβαλαν ωμέγα όχι μόνο στον συγκριτικό του επιθέτου (αντί για το «λαϊκότερον» που θέλει η σημερινή ορθογραφία) αλλά και στο άρθρο, καταλήγοντας σε μια ιδιόρρυθμη δοτική!

Αντίθετα, τους είχαν τελειώσει τα διαλυτικά, κι έτσι: λαικώτερον.

* Η ακλισιά της εβδομάδας σε επιστημονικό άρθρο που ήδη το συζητήσαμε τις προάλλες σε σχόλια:

Οι ερευνητές της JAMSTEC ξεκινούν τις μελέτες στα νερά της Χαβάη για να προχωρήσουν στην γεώτρηση…

Όμως, η Χαβάη έχει ενσωματωθεί απόλυτα στο τυπικό της ελληνικής -και άλλωστε μόνο στα ελληνικά λέγεται «Χαβάη». Η ακλισιά είναι εντελώς άστοχη. Της Χαβάης.

* Η γλωσσική μπούρκα των επίκοινων τύπων κρύβει το φύλο. Βρίσκεται νεκρή μια δικάστρια, η πρώτη μουσουλμάνα που διορίστηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας της Νέας Υόρκης, οπότε σε ελληνικόν ιστότοπο μπαίνει ο τίτλος: Μυστήριο με θάνατο γυναίκας δικαστή.

Προσωπικά, όταν το διαβάζω, σκέφτομαι ότι βρέθηκε νεκρή η σύζυγος κάποιου δικαστή.

* O μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, τακτικός τροφοδότης μας σε μεζεδάκια, έστειλε τις προάλλες επιστολή 37 σελίδων (!) στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την οποία τον καλεί να εγκαταλείψει το Ισλάμ και να βαπτιστεί χριστιανός -και μάλιστα με ανάδοχο τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Η επιστολή εδώ, δεν τη διάβασα κι έτσι δεν θα τη σχολιάσω. Πάντως, στο παρελθόν έχουν κηρυχτεί πόλεμοι με πιο ασήμαντες αφορμές.

Θυμίζω ότι στο παρελθόν ανάλογη επιστολή είχε αποστείλει ο αγ. Πειραιώς στον Μουαμάρ Καντάφι.

* Tα μουφοσάιτ με τις σατιρικές ψευτοειδήσεις, σαν το αμερικάνικο Onion ή το δικό μας Κουλούρι, έχουν πάρει πολύ κόσμο στον λαιμό τους.

Είναι ένα καλός δείκτης της χαμηλής ευφυΐας ή/και της αυξημένης κακοπιστίας ενός πολιτικού, το να πιαστεί να αναδημοσιεύει τρολοειδήσεις θεωρώντας τις αληθινές.

Τελευταίο θύμα, ο βουλευτής αλλά και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος αναδημοσίευσε (με αναφορά της πηγής!) τρολοείδηση του Moufanet, σύμφωνα με την οποία κατά τα εγκαίνια της Κορίνθου-Πατρών οι αρμόδιοι έσβησαν το λογότυπο της τεχνικής εταιρείας ΑΚΤΩΡ.

* Ένας άλλος τακτικός τροφοδότης μας με μεζεδάκια μας αφήνει γεια. Εννοώ τον Κ. Μπογδάνο, που η εκπομπή του στον Σκάι, αφού μετατέθηκε από τις 6μμ στις 3μμ, πρόκειται να καταργηθεί μετά το Πάσχα διότι στη θέση της θα παίζεται εκπομπή της Ελεωνόρας Μελέτη, στην οποία θα σχολιάζεται ο πανδαμάτορας Σαρβάιβορ.

Κι έτσι, η Μελέτη έφαγε τον Αμελέτητο, και ενδεικτικό της αχαριστίας μας είναι ότι δεν βγήκαν τισέρτ με την επιγραφή «Ζε σουί Μπογδανός».

Σαν μια αποχαιρετιστήρια μπογδανιά, στην προχτεσινή εκπομπή του (την Πέμπτη το μεσημέρι στην αρχή του βιντεακιού) ο Κ. Μπογδάνος μνημόνεψε την επέτειο της ανακάλυψης των τάφων στο Κατύν.

Δεν θέλω να μπω στη συζήτηση για το έγκλημα και ποιος το διέπραξε, το βέβαιο όμως είναι ότι ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ αυτό το ανιστόρητο που ισχυρίστηκε ο Νομάρχης Ημιμαθείας, ότι τάχα ο Στάλιν έδωσε εντολή στη NKVD να «ανακαλύψει» στις 13 Απριλίου 1943 τους τάφους των Πολωνών αξιωματικών και να ρίξει το έγκλημα στους Ναζί.

Και είναι ανιστόρητο αυτό επειδή το 1943 η περιοχή του Κατύν, όπως και μεγάλα τμήματα της ΕΣΣΔ, βρισκόταν ακόμη στα χέρια των Ναζί. Οι Ναζί ήταν εκείνοι που ανακοίνωσαν, με πολλές τυμπανοκρουσίες, στις 13.4.1943 τη μαζική δολοφονία των Πολωνών -και συγκρότησαν και 12μελή «επιτροπή εμπειρογνωμόνων» για να διερευνήσει το θέμα.

* Και κλείνω με κάτι που δεν χρειάζεται σχόλια:

Aπό αύριο θα μπορείτε να τηγανίζετε μπριζόλες ελεύθερα. Καλή Ανάσταση!

 Ημερ. Δημοσίευσης:15 April 2017 6:40 am
Πηγή: sarantakos.wordpress.com
Συγγραφέας:sarant
Βαθμολογία Αναγνωστών
[Σύνολο: 0 Μέσος Όρος: 0]
Tags

Related Articles