Οι σκύλοι – οδηγοί είναι εκπαιδευμένοι σκύλοι εργασίας που καθοδηγούν άτομα με απώλεια όρασης παντού και πάντα με ασφάλεια και ταχύτητα. 

Σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, η Ελλάδα είναι πολύ πίσω σε θέματα που αφορούν στη μέριμνα για την κινητικότητα των ατόμων με μερική ή ολική απώλεια όρασης. Η μετακίνησή τους είναι γεμάτη επικίνδυνα εμπόδια ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας. Ωστόσο, ένας σκύλος – οδηγός είναι τόσο σωστά εκπαιδευμένος, ώστε να ξεπερνά όλες τις παγίδες που μπορούν να υπάρχουν στην πόλη.

Η Ιωάννα – Μαρία Γκέρτσου, άτομο με απώλεια όρασης εργάζεται ως ψυχολόγος και ζει στο Χαλάνδρι μαζί με τους δύο σκύλους- οδηγούς της, τη Λάρα 14 ετών και τη Μέη 10 ετών. Η Λάρα έχει πια συνταξιοδοτηθεί, ενώ η Μέη ο εν ενεργεία σκύλος – οδηγός της είναι ένας από τους δέκα σκύλους – οδηγούς που αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην Ελλάδα και ο πρώτος σκύλος που εκπαιδεύτηκε στη χώρα μας. Το VICE τους ακολούθησε σε μια τυπική μέρα τους και είδε την καθημερινότητα με άλλο μάτι.

Η Ιωάννα – Μαρία ίδρυσε το 2008 την πρώτη ελληνική σχολή σκύλων – οδηγών, “Λάρα“, , που λειτουργεί ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με στόχο να εκπαιδεύει ομάδες χειριστών και σκύλων οδηγών τυφλών ακολουθώντας τα υψηλότερα διεθνή στάνταρ εκπαίδευσης, προς όφελος των χειριστών, των σκύλων και της ασφάλειάς τους.

Παραγωγή/Παρουσίαση: Κατερίνα Βασιλείου
Σκηνοθεσία: Γιώργος Κωμάκης
Κάμερα:
 Δημήτρης Ζιβόπουλος
Ήχος:  Κώστας Καρανδινός
Μοντάζ: Σέργιος Κολίσκας

Ημερ. Δημοσίευσης:12 May 2017 9:00 am

Πηγή: vice.com/gr

Συγγραφέας:Katerina Vasileiou