Από εξωτικά κατοικίδια μέχρι ειρωνικά fashion labels, για να είσαι φίρμα στο Instagram θεωρείται πως τα post σου πρέπει να συνδέονται με την επίδειξη μιας θαυμάσιας ζωής, με αναρίθμητα και τέλεια φαγητά και πολλούς φίλους. Ακριβώς στην άλλη άκρη αυτής της λογικής, ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από το προφίλ @selfiekamarmandi έχει αρχίσει να κερδίζει πόντους φήμης προβάλλοντας την κανονικότατη και κάπως καταθλιπτική ζωή του.

Ο λογαριασμός του Muhammad Qosim Kalabahi, με το υπερ-ειρωνικό του στιλ, εμπεριέχει τη νοοτροπία του δεν-έχω-τίποτα-να-χάσω, των σύγχρονων προσωπικοτήτων των social media. Οι φωτογραφίες του τον δείχνουν να ποζάρει σε απλές, σχεδόν βαρετές τουαλέτες, που χαρακτηρίζονται από την γκρίζα καταθλιπτική ατμόσφαιρα που περιμένουμε να συναντήσουμε σε μια τουαλέτα βενζινάδικου. Η ατμόσφαιρα αυτή υπογραμμίζει τη χωρίς φίλτρα ζωή ενός απλού Ινδονήσιου πολίτη, του οποίου το #travelgram είναι το ακριβώς αντίθετο από τις γεμάτες χλιδή φωτογραφίες των πάμπλουτων fashion kids, των jet-setters και των ασυμπάθηστων foodies.

Αν και το @selfiekamarmandi σημαίνει στην κυριολεξία «selfie της τουαλέτας» και φαντάζει κάπως ανόητο, η ολοένα και αυξανόμενη φήμη του εν λόγω account έχει κάνει τον Kalabahi πολύ χαρούμενο. Λέει ότι δεν έχει κάποιον ιδιαίτερο λόγο για τον οποίο αφιερώνει χρόνο κάνοντας αυτό που κάνει, αλλά παραδέχεται ότι του αρέσει όλη αυτό το ενδιαφέρον του κόσμου.

Ο Kalabahi, ένας πρώην οικοδόμος και φοιτητής θεολογίας από τη βόρεια Σουμάτρα, μας μίλησε για το τι κάνει μια τουαλέτα πραγματικά καλή και γιατί αισθάνεται τόσο όμορφα, όταν βρίσκεται σε μια «τούρκικη».

VICE: Πώς σου ήρθε η ιδέα του @selfiekamarmandi; Θυμάσαι την πρώτη φωτογραφία τουαλέτας που τράβηξες;
Muhammad Qosim Kalabahi:
Μου ήρθε ξαφνικά, προτού καν ανοίξω Instagram. Ο αρχικός λογαριασμός ήταν στο Facebook, τον έστησε ένας φίλος μου από το Μεντάν. Δεν θυμάμαι την πρώτη WC selfie που τράβηξα, ίσως και να ήταν η πρώτη που ανέβασα στο Instagram.

Όλο αυτό ξεκίνησε ως μια προσπάθειά σου να εκφράσεις μια ιδέα;
Όχι. Η ιδέα που είχα ήταν απλά να πάρω τόσες πολλές selfies σε τουαλέτα, που θα με έβαζαν στο ινδονησιακό βιβλίο των ρεκόρ (MURI).

Η δουλειά που κάνεις σου επιτρέπει να βρίσκεις πιο εύκολα τουαλέτες; Υπάρχουν τουαλέτες που προτιμάς να φωτογραφίζεις;
Παλιά δούλευα σε οικοδομές, αλλά πλέον επισκευάζω συσκευές air condition. Όταν, λοιπόν, πάω να φέρω νερό, για να καθαρίσω τις συσκευές, τότε τραβάω και τις φωτογραφίες. Μου αρέσει να ταξιδεύω, με ενδιαφέρουν όλων των ειδών οι τουαλέτες, αλλά αυτήν την περίοδο βγάζω πολλές selfies σε τουαλέτες που βρίσκω σε χωριά, αυτές που είναι έξω από το σπίτι και δεν έχουν σκεπή.

Γνωρίζεις την ύπαρξη άλλων παρόμοιων σατυρικών λογαριασμών;
Ναι, ξέρω κάποιους.

Ποια η άποψή σου για τη δημοτικότητα αυτών των λογαριασμών, αλλά και του δικού σου;
Ο κόσμος είναι φυσικό να ενδιαφέρεται για καινούργια πράγματα, πράγματα που δεν κάνει πολύς κόσμος, για άτομα που κινούνται έξω από το σύστημα.

Ποια κομμάτια της προσωπικότητάς σου πιστεύεις ότι αναδεικνύει ο λογαριασμός σου;
Κοίτα, μιας και είμαι lebay (ένα άτομο που υπερβάλει) και alay (ένας κάπως υποτιμητικός όρος για άτομα που μοιάζουν trendy, αλλά προέρχονται από φτωχό περιβάλλον), μου αρέσει να είμαι το επίκεντρο της προσοχής.

Ποιες τουαλέτες σού έμειναν πιο έντονα;
Όλες το ίδιο μου φαίνονται, αλλά θα έλεγα πως αυτή στο γραφείο του Κυβερνήτη της Τζαγιαπούρα είναι αυτή που μου έχει μείνει. Η τουαλέτα του Κυβερνήτη της Σρι είχε πολλά είδη καλλωπισμού, όπως σαπούνια, σαμπουάν και κρέμα για τα μαλλιά. Η οικογενειακή τουαλέτα στο σπίτι του κυβερνήτη της Κιρόμ, η οποία είχε ένα CD player δίπλα στην τουαλέτα. Η τουαλέτα στην πλατεία Τουντζουνγκάν στη Σουραμπάγια, αυτή στον σιδηροδρομικό σταθμό της Σεμαράνγκ και αυτή στον σταθμό λεωφορείων της Περάκ.

Η δικιά σου τουαλέτα πώς είναι;
Η τουαλέτα μου στο σπίτι μου στο Σουλαουέζι έχει μια τεράστια μπανιέρα. Αλλά εκεί που μένω τώρα στην Τζαγιαπούρα, υπάρχουν δύο τουαλέτες και οι δύο «τούρκικες».

Περισσότερα από το VICE

Ένας Άνδρας Περιγράφει όσα Έζησε σαν Γυναίκα στο Ελληνικό Facebook

Φοιτήτριες που Πληρώνουν τα Πανεπιστημιακά Δίδακτρά τους Κάνοντας τις Ερωτικές Συνοδούς

Πέρασα Μερικές Ώρες στο Θρυλικό Λεωφορείο 140

Ακολουθήστε το VICE στο Twitter, Facebook και Instagram.

Ημερ. Δημοσίευσης:20 March 2017 5:15 am

Πηγή

Συγγραφέας:Marcel Thee