https://www.youtube.com/watch?v=iwiF42SdM7s

Μπορεί να μη βγάζουν πια εμπορικά hits και οι συνεχείς πειραματισμοί τους να μην τους καθιστούν φιλικούς προς τον «mainstream χρήστη», τουλάχιστον στην Ελλάδα, κανείς όμως δεν μπορεί να αντικρούσει ότι οι Radiohead αποτελούν, τουλάχιστον στην υπόλοιπη Ευρώπη, το πιο γερό headliner χαρτί των μεγάλων φεστιβάλ, κάθε φορά που βγαίνουν στο δρόμο, όπως συνέβη δηλαδή πέρυσι και συνεχίζεται φέτος. Που κολλάνε, λοιπόν, τα πράγματα στα καθ’ ημάς; «Είχαμε συζητήσει να τους φέρουμε φέτος ενώ κάναμε προσπάθειες και το 2008, το 2010, το 2012, το 2015 και το 2016» λέει ο Νίκος Λώρης. «Αν ερχόντουσαν, θα έπαιζαν στο Τerra Vibe και για να βγει το κόστος της παραγωγής, το εισιτήριο θα έπρεπε να είναι περίπου 80-90 ευρώ». Ο Θωμάς Μαχαίρας του Release Athens Festival υπολογίζει ότι «για να έβγαινε ένα τέτοιο live, λαμβάνοντας υπ’ όψη τους χορηγούς και την κατανάλωση του κοινού μέσα στο live, θα έπρεπε να γεμίσουν έναν χώρο σαν την Πλατεία Νερού ή το Terra Vibe, δηλαδή πάνω από 20 χιλιάδες κόσμο».

Ειλικρινής απορία πολλών μουσικόφιλων σε διάφορα πηγαδάκια: πώς μπορεί και έρχεται για πολλοστή φορά μία μπάντα αντίστοιχου ή και μεγαλύτερου κόστους παραγωγής όπως οι Depeche Mode και «βγαίνει», και κανείς δεν παίρνει το ρίσκο για τους Radiohead; Η απάντηση του Νίκου Λώρη είναι σαφής: «Oι Depeche Mode παίρνουν ένα πολύ μικρό ποσό συγκριτικά με το εξωτερικό, γιατί θέλουν να έρχονται να παίζουν στην Ελλάδα. Εδώ παίρνουν περίπου ένα 25-30% της κανονικής αμοιβής τους». Βέβαια, δεν είναι οι μόνοι που έρχονται και ξανάρχονται στη χώρα μας. «Αντίστοιχου βεληνεκούς καλλιτέχνες όπως οι Depeche Mode ή ο Nick Cave έρχονται γιατί έχουν έναν ισχυρό δεσμό με την Ελλάδα ή άλλοι κάνουν γιγαντιαίες περιοδείες, όπως ο Roger Waters με το The Wall.  Mπάντες που κάνουν περιορισμένες εμφανίσεις, προτιμούν να πάνε σε μεγάλες μητροπόλεις που υπάρχει η αίσθηση ότι εκεί “συμβαίνουν τα πράγματα” και το κοινό τους αφορά περισσότερο, από το να έρθουν σε μία χώρα προβληματική και σε μια πόλη σαν την Αθήνα», υποστηρίζει ο Μάκης Μηλάτος.

Είναι, όμως, αυτός ο μοναδικός λόγος; Σύμφωνα με τον Θωμά Μαχαίρα, «συνήθως το πρόβλημα για ένα συγκρότημα τέτοιου βεληνεκούς είναι ότι δεν έχει χρόνο και έχει να κάνει κυρίως με το routing, γιατί η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει ένας δύσκολος προορισμός για όλες τις περιοδείες. Αν παρατηρήσεις, η κίνηση των περισσότερων μεγάλων συγκροτημάτων στην Ανατολική Ευρώπη περιορίζεται κάποιες εκατοντάδες χιλιόμετρα πάνω από εμάς, φτάνουν μέχρι το Ζίγκετ στην Ουγγαρία, το οποίο, όμως, γίνεται μέσα Αυγούστου. Ακόμη κι αν θέλει κάποιος να το συνδυάσει με μια συναυλία στην Ελλάδα θα αντιμετώπιζε άλλου είδους προβλήματα, όπως ότι ο κόσμος θα λείπει εκείνη την περίοδο». Ας μην ξεχνάμε ότι τα μεγάλα καλοκαιρινά live στην Ελλάδα γίνονται από τα τέλη Μαϊου μέχρι τέλη Ιουλίου, με τον Αύγουστο να είναι ο μάλλον πιο νεκρός συναυλιακά μήνας στα μέρη μας.

Radiohead 05 Heineken_EricPamies

Φυσικά, οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες της χώρας, εξακολουθούν να αποτελούν ένα ζήτημα. «Έχεις 24% ΦΠΑ, 10% το στάδιο, 20% παρακράτηση φόρου. Οπότε, είναι δύσκολο» λέει ο Νίκος Λώρης. «Δεν είναι προσωπικό το θέμα ότι δεν συμπαθούν τους Έλληνες φανς και δεν έρχονται, αλλά μπορούν να ζήσουν και χωρίς να παίξουν στην Ελλάδα. Δεν μπορεί να ανταγωνιστεί η Ελλάδα με 24% ΦΠΑ χώρες που έχουν  6-8%. Επιλέγουν τις χώρες που θα βγάλουν τα πιο πολλά χρήματα και πηγαίνουν εκεί, τόσο απλά». Και ο Θωμάς Μαχαίρας συμπληρώνει: «Πρακτικά, μπορεί να είναι σαν να μην έχουν χρόνο, αλλά παίζει ρόλο και η κατάσταση εδώ. Αν ερχόντουσαν βέβαια, η αμοιβή τους θα ήταν εξασφαλισμένη, αλλά τέτοιου είδους ονόματα δεν θέλουν να κάνουν συναυλίες που δεν θα είναι επιτυχημένες».

Ημερ. Δημοσίευσης:10 March 2017 | 5:06 am

Πηγή

Συγγραφέας:Ελένη Τζαννάτου