Βιογραφίες – Τζέιμς Ρόζενκουιστ (James Rosenquist)

Αμερικανός ζωγράφος, από τους θεμελιωτές της ποπ-αρτ, μαζί με τον Άντι Γουόρχολ και τον Ρόι Λιχτενστάιν.

Ο Τζέιμς Ρόζενκουϊστ γεννήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 1933 στο Γκραντ Φορκς της Βόρειας Ντακότας, από γονείς σουηδικής καταγωγής. Η μητέρα του ήταν ερασιτέχνης ζωγράφος και ενθάρρυνε τις καλλιτεχνικές ανησυχίες του γιου της.

Σπούδασε ζωγραφική στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα και από το 1953 έως το 1958 δούλεψε ως ζωγράφος μεγάλων διαφημιστικών πανό στην περιοχή της Νέας Υόρκης, γεγονός που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της τέχνης του.

Στις αρχές της δεκαετίας του ‘60 αναδείχθηκε σε μία από τις ηγετικές προσωπικότητες της ποπ-αρτ, του καλλιτεχνικού κινήματος που αντλεί τα θέματά της από τη σύγχρονη καθημερινότητα της βιομηχανικής Αμερικής, διατηρώντας την αγάπη του για τα γιγαντιαία σχήματα και τις μεγεθυμένες μορφές, την τάση για έναν καθαρό ρεαλισμό και το μοντάζ κομματιασμένων εικόνων.

Το πλέον διάσημο έργο του είναι το «F-111», ένας κολοσσιαίων διαστάσεων πίνακας, που φιλοτέχνησε το 1964-1965. Έχει μήκος 26 μ. και ύψος 3 μ. και φιλοξενείται στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (ΜοΜΑ).

Κατά τη δεκαετία του 1970, η δουλειά του επεκτάθηκε στον κινηματογράφο καιστο βίντεο.

Ο Τζέιμς Ρόζενκουϊστ πέθανε στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη στις 31 Μαρτίου 2017, σε ηλικία 83 ετών.

Ημερ. Δημοσίευσης:2 April 2017 1:16 am

Πηγή: www.sansimera.gr

Συγγραφέας:Σαν Σήμερα .gr

Βαθμολογία Αναγνωστών
[Σύνολο: 0 Μέσος Όρος: 0]

Comments
Loading...