Ασπρόμαυρη κωμωδία της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου, που θεωρείται «κλασική» στο είδος της, αν και στην εποχή της δεν γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία. Η ταινία ανακαλύφθηκε μέσω τηλεοράσεως από το μεγάλο κοινό και με τα χρόνια ο πρωτότυπος τίτλος της ξεχάστηκε και όλοι την γνωρίζουν ως «Ο Μπακαλόγατος».

Η ταινία βασίζεται σε θεατρικό έργο των Χρήστου και Γιώργου Γιαννακόπουλου, που ανέβηκε στις αρχές της δεκαετίας του εξήντα από τον θίασο των Κώστα Χατζηχρήστου, Βασίλη Αυλωνίτη, Γεωργίας Βασιλειάδου και Νίκου Ρίζου, χωρίς επιτυχία.

Το 1963, ο Κώστας Χατζηχρήστος αποφάσισε να μεταφέρει το θεατρικό έργο στον κινηματογράφο, εκμεταλλευόμενος την μεγάλη του δημοφιλία. Ανέθεσε στον Ντίνο Κατσουρίδη την σκηνοθεσία (με βοηθό των Σταύρο Τσιώλη, τον μετέπειτα γνωστό σκηνοθέτη), ενώ μαζί με τον αδελφό του Δήμο Χατζηχρήστο ανέλαβαν την παραγωγή της ταινίας. Ο ίδιος κράτησε τον πρωταγωνιστικό ρόλο του «Ζήκου», ενός επαρχιώτη, αφελή και γκαφαδόρου βοηθού παντοπώλη, πλαισιούμενος από τον Νίκο Ρίζο, την Μαρίκα Νέζερ και τον Κώστα Δούκα στους βασικούς ρόλους. Στην ταινία παίζουν ακόμα η Νέλλη Παππά, ο Θανάσης Μυλωνάς, ο Νίκος Φέρμας, ο Κώστας Μεντής, ο Γιώργος Βελέντζας, η Ντίνα Τριάντη, η Β. Κόρμου και η Υβόννη Βλαδιμήρου. Την μουσική της ταινίας συνέθεσε ο Γιώργος Μουζάκης.

Η υπόθεση της ταινίας περιστρέφεται γύρω από τον μπακαλόγατο του παντοπώλη Παντελή (Κώστας Δούκας), τον Ζήκο (Κώστας Χατζηχρήστος), ο οποίος ονειρεύεται μεγαλεία και σκαρφίζεται διάφορους τρόπους για να τα φτάσει. Το αφεντικό του θέλει να παντρευτεί μια πολύ νεότερή του κοπέλα, τη Λίτσα (Ντίνα Τριάντη), και ο Ζήκος θέλει τη φίλη της τη Φιφίκα (Νέλλη Παππά). Όμως οι κοπέλες θέλουν να παντρευτούν τους αγαπημένους τους (Θανάσης Μυλωνάς και Νίκος Ρίζος). Όταν τα ζευγάρια «κλέβονται», οι γονείς θα τους δώσουν την ευχή τους και ο Παντελής κι ο Ζήκος θα μείνουν ο ένας παρέα με την γκρίνια του άλλου.

Η πρεμιέρα της ταινίας δόθηκε στις 7 Οκτωβρίου 1963 και κατά την διαδρομή της στις κινηματογραφικές αίθουσες έκοψε 201.008, τερματίζοντας στην 26η θέση από τις 92 ταινίες που προβλήθηκαν στην σεζόν 1963-1964. Μπορεί τα εισιτήρια να φαίνονται πολλά για την σημερινή κινηματογραφική πραγματικότητα στην Ελλάδα, αλλά στην εποχή της ήταν μια μέτρια επίδοση.

Η ταινία προβλήθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα του 4ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (1622 Σεπτεμβρίου 1963), χωρίς να κερδίσει κάποιο βραβείο.

Ημερ. Δημοσίευσης:18 March 2017 3:14 pm

Πηγή: https://www.sansimera.gr/articles/1234

Συγγραφέας:Σαν Σήμερα .gr